Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, τριάντα μαθητές και μαθήτριες της Α΄τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου, επισκέφτηκαν το Κάστρο του Πλαταμώνα και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, με έδρα τον Παλαιό Παντελεήμονα.

Αρχικά όλοι οι συμμετέχοντες  επισκέφτηκαν το Κάστρο του Πλαταμώνα όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα : Πορεία στον χρόνο – Ιστορία και Περιβάλλον στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Η υπεύθυνη του προγράμματος κ.Στάθη Μαρία αφού οδήγησε τους μαθητές στην είσοδο του Κάστρου και συγκεκριμένα στο πλάτωμα, τους χώρισε σε ομάδες και μέσω βιωματικού παιχνιδιού τους γνωστοποίησε την Ιστορία του Κάστρου. Στη συνέχεια τους περιήγησε εξωτερικά και εσωτερικά του χώρου λύνοντας γρίφους σε ένα στρατηγικό παιχνίδι θησαυρού με έπαθλο ένα χρυσόβουλο προς το Μουσικό Σχολείο.

Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες :

  • να γνωρίσουν τον χώρο του Κάστρου,
  • να συγκρίνουν την αρχιτεκτονική, τα παραδοσιακάστοιχεία και τα δομικά υλικά του παρελθόντος και του παρόντος,
  • να συσχετίσουν τον παραδοσιακότρόπο ζωής με το σύγχρονο,
  • να αντιληφθούν την άμεση σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με τις δραστηριότητες των ανθρώπων στο παρελθόν,
  • να επισημάνουν τις επιβαρύνσεις που δημιουργούνται στο φυσικό αυτό περιβάλλον από τις ανθρώπινες, οικιστικές, τουριστικές, κλπ. παρεμβάσεις στο παρόν και να προτείνουν λύσεις,
  • να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της ανάδειξης του Κάστρου ως στοιχείου πολιτισμικής κληρονομιάς και της αειφορικής διαχείρισής του,
  • να καταλάβουν το ρόλο που διαδραματίζει αυτό το μνημείο στην ανάπτυξη της περιοχής τόσο στο κοινωνικό – οικονομικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα.

Στη συνέχεια με σύμμαχο τον καλό καιρό όλοι οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν οδικώς στον γραφικό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα και πεζοπορώντας στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου. Στο θεατράκι του Κέντρου έχοντας συντροφιά από τη μία την αύρα της θάλασσας και από την άλλη τον επιβλητικό Όλυμπο, οι μαθητές/τριες πραγματοποίησαν μικρή συναυλία στα πλαίσια της Δράσης : «Περιβάλλον & Μουσική ως συγκοινωνούντα δοχεία» με σκοπό τη συναισθηματική και ψυχολογική σύνδεση των μαθητών/τριών με χώρους φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς ώστε να κινητοποιηθούν, υπό το καλλιτεχνικό πρίσμα, για την προστασία τους από την υποβάθμιση ή την καταστροφή.

Η επίσκεψη ήταν μία ευχάριστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους!