Ένα παιδί παίζει βιολί

«Νομίζω ότι η μουσική από μόνη της θεραπεύει. Είναι μια εκρηκτική έκφραση ανθρωπισμού. Είναι κάτι που μας αγγίζει όλους. Ανεξάρτητα από την κουλτούρα μας, όλοι αγαπούν τη μουσική.»
Billy Joel

Τα μουσικά όργανα είναι από τα θεμέλια της μουσικοθεραπείας. Επιτρέπουν στα παιδιά να επικεντρωθούν στους ήχους όσο διαρκεί η θεραπεία τους.

Η μουσικοθεραπεία βοηθά τα παιδιά να θεραπεύονται από ασθένειες, τόσο μέσω της ακρόασης όσο και της αναπαραγωγής μουσικής. Μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα, όπως:

  • βελτιωμένη αναπνοή,
  • χαμηλότερη αρτηριακή πίεση,
  • βελτιωμένη καρδιακή παροχή,
  • μειωμένος καρδιακός ρυθμός και
  • χαλαρή μυϊκή ένταση.

Έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντική επίδραση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνου και των χαμηλότερων επιπέδων άγχους. Βελτιώνει επίσης την κατάθλιψη, την κοινωνική απομόνωση και πολλά άλλα.

Σημαντικά οφέλη μπορεί να αποκομίσει ο ασθενής από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Στη συνέχεια αναφέρουμε 10 σημαντικούς λόγους:

1. Αυξάνει τις δεξιότητες μνήμης

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου διδάσκει σ’ ένα παιδί πώς να δημιουργεί, ν’ αποθηκεύει και ν’ ανακτά τις μνήμες πιο αποτελεσματικά. Το βίντεο που ακολουθεί εξηγεί πώς το παίξιμο ενός μουσικού αποτελεί μια πολύ καλή προπόνηση για τον εγκέφαλο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[like_sc_image_header image=”3068″ header_type=”4″ header=”” href=”https://www.youtube.com/watch?v=R0JKCYZ8hng” height=”800px” layout=”video” id=”” class=”” css=””]

Για ένα παιδί που βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης, το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου κρατά τον εγκέφαλό σε εγρήγορση και μπορεί να του αποσπά την προσοχή από τον πόνο.

2. Διδάσκει την επιμονή και δημιουργεί την αίσθηση της επιτυχίας

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί πολύ χρόνο, υπομονή και πρακτική εξάσκηση. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μουσικής στα πλαίσια της μουσικοθεραπείας, ο δάσκαλος θα θέσει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Καθώς το παιδί φτάνει τους στόχους του, θα νιώσει αισθήματα επιτυχίας και υπερηφάνειας.

3. Βελτιώνει το συντονισμό

Το να παίζεις ένα όργανο απαιτεί από τον εγκέφαλο να εργάζεται σε υψηλές ταχύτητες. Η ανάγνωση της μουσικής μετατρέπεται στον εγκέφαλο στη φυσική κίνηση του παιξίματος του οργάνου. Παιδιά που παίζουν μουσικά όργανα έχουν βελτιώσει το συντονισμό χεριών και ματιών σε σύγκριση με όσους δεν παίζουν.

4. Βελτιώνει τις μαθηματικές δεξιότητες

Το να παίζεις ένα όργανο είναι μια δημιουργική δραστηριότητα, που συσχετίζεται άμεσα με τα μαθηματικά. Η μουσική και τα μαθηματικά είναι αλληλένδετα. Με την κατανόηση του ρυθμού, του ρυθμού και των κλιμάκων, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαιρούν, να δημιουργούν κλάσματα και να αναγνωρίζουν τα πρότυπα.

5. Βελτιώνει τις ικανότητες ανάγνωσης και κατανόησης

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί συνεχή μελέτη και κατανόηση. Τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν ποια νότα θα πρέπει να παίξουν στο όργανο τους, πόσο διάστημα να την κρατήσουν, τι δάχτυλο να χρησιμοποιήσουν και πόσο δυνατά να την παίξουν. Επίσης, πρέπει να προσδιορίσουν εάν η νότα θα πρέπει να παιχθεί σύντομη και ζωηρή ή ομαλή και να συνδεθεί με την επόμενη νότα. Η μελέτη και η κατανόηση της μουσικής μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μελέτη και κατανόηση της λογοτεχνίας στις σχολικές τάξεις.

6. Δημιουργεί υπευθυνότητα

Τα περισσότερα όργανα απαιτούν κάποιο είδος συντήρησης. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τη χρήση ενός λιπαντικού μέχρι το καθάρισμα του οργάνου. Η ενθάρρυνση των παιδιών για τακτική συντήρηση των οργάνων καλλιεργεί την υπευθυνότητα. Όταν είναι υπεύθυνα για κάτι, είναι πιο πιθανό να το φροντίσουν οι ίδιοι χωρίς να χρειάζεται να τους το θυμίζει ο γονέας.

7. Μυεί το παιδί στον πολιτισμό και την ιστορία

Η μουσική θεωρία έχει μια βαθιά ιστορία και μπορεί να διδαχθεί ως μέρος της μουσικής διδασκαλίας. Η μουσική είναι συνήθως μια αντανάκλαση του πολιτισμού και της εποχής στην οποία συντέθηκε. Η έκθεση ενός παιδιού σε πολλαπλά είδη μουσικών ειδών (για παράδειγμα κλασσική, σύγχρονη, ροκ, τζαζ, μπλουζ, λαϊκή ή έντεχνη) θα τους επιτρέψει να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν. Η κατανόηση της προέλευσης της μουσικής δίνει στα παιδιά μια βαθύτερη κατανόηση του τι παίζουν.

8. Βοηθάει το παιδί να εκφράζεται

Τα παιδιά που μαθαίνουν να παίζουν ένα όργανο μπορούν να ανακαλύψουν δημιουργικά τον εαυτό τους. Ένα από τα εκπληκτικά οφέλη της μουσικοθεραπείας είναι η ικανότητα των παιδιών να εκφράζονται.

9. Βελτιώνει την αυτοπειθαρχία

Το παίξιμο ενός οργάνου απαιτεί από τα παιδιά να τηρούν μια σειρά από κανόνες. Δεν χρειάζεται να ακούν μόνο τις οδηγίες του δασκάλου, πρέπει επίσης να προσέχουν το ρυθμό, τον τόνος και την ταχύτητα. Αυτή η αυτοσυγκέντρωση θα βελτιώσει τις δεξιότητές τους στη μουσική και στη ζωή γενικότερα.

10. Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Ανάλογα με το τι αποφασίζει ο μουσικοθεραπευτής, η μουσικοθεραπεία μπορεί να γίνει είτε δίπλα στο κομοδίνο είτε σε ομάδες. Η συμμετοχή σε μία ομάδα απαιτεί από τα παιδιά να συνεργαστούν για να συνεργαστούν σε συγκεκριμένο ήχο ή τραγούδι. Η αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά θα τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν φίλους και να αναπτυχθούν κοινωνικά.

[/vc_section]