Ένα διαφορετικού τύπου μάθημα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν οι μαθητές/τριες της Β γυμνασίου του Μουσικού σχολείου Κατερίνης, από το φυσικό Καραλέκα Γεώργιο. Το συγκεκριμένο μάθημα βασιζόταν σε βιωματική και συνεργατική μάθηση.
Στους μαθητές/τριες δόθηκε ένας αδιαφανής σωλήνας από τον οποίο προεξείχαν τέσσερα σχοινιά. Το ζητούμενο από τους μαθητές/τριες ήταν να δημιουργήσουν θεωρητικά μοντέλα τα οποία εξηγούν πως ήταν συνδεμένα τα σχοινιά στο εσωτερικό του σωλήνα. Οι μαθητές χωρίστηκαν ανά ομάδες και παρατηρούσαν την συμπεριφορά των σχοινιών, τραβώντας το καθένα ή και σε συνδυασμούς και κατέγραφαν τις παρατηρήσεις τους. Έπειτα σχεδίασαν θεωρητικά μοντέλα του εσωτερικού τρόπου σύνδεσης των σχοινιών σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους και τέλος ένας μαθητής/τρια κάθε ομάδας ανέλαβε να παρουσιάσει και να εξηγήσει στην ολομέλεια της τάξης τα αποτελέσματα της ομάδας του.
Το μάθημα μας παρουσιάστηκε από την καθηγήτρια κα Όλγα Μιχαλοπούλου καθηγήτρια του Perimeter Institute στην εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο CERN μιας ομάδας επιλεγμένων καθηγητών από την Ελλάδα. Η ιδέα που βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι οι μαθητές να μπούνε στη θέση του ερευνητή. Όπως αυτοί μελετάνε τα φαινόμενα της φύσης, τα οποία δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους, έτσι κι οι μαθητές/τριες μπαίνουν σ΄αυτή τη θέση μελετώντας τη λειτουργία των σχοινιών. Όπως οι ερευνητές, κατόπιν των παρατηρήσεων και των πειραμάτων τους διατυπώνουν μια θεωρία, έτσι και οι μικροί/κρες μας ερευνητές κάνουν το ίδιο. Με αυτό τον βιωματικό τρόπο οι νέοι μας κατανοούν την φύση της έρευνας ενός επιστήμονα. Ποια είναι η κύρια ασχολία του και σκοπός του.
Όπως παρατηρήθηκε η όλη διαδικασία ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική για τα παιδιά, τα οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή και ζήτησαν να επαναληφθούν κι άλλα μαθήματα τέτοιας μορφής. Η υπόσχεση βεβαίως ήταν αναπόφευκτη λόγω των θετικών σχολίων και του ενθουσιασμού των παιδιών παρότι το σχολείο βρίσκεται ακόμη σε λυόμενες αίθουσες και δεν διαθέτει οργανωμένο εργαστήριο φυσικών επιστημών. Αλλά, όπως και αυτό το αδιαφανές κουτί το δημιούργησα με υλικά καθημερινής χρήσης με δικό μου κόπο και έξοδα χωρίς να το βρω έτοιμο, έτσι θα προσπαθήσω να επαναλάβω κατά τη διάρκεια της χρονιάς και άλλες τέτοιες προσπάθειες με σκοπό την έμπνευση και την αγάπη των μαθητών/τριων για το μάθημα της φυσικής.